Ja po świętach, a nadal apetyt na więcej ;)))
Ochota była na tort bezowy, zrobione wszystko zgodnie z przepisem, który był wielokrotnie wypróbowany i jeden blat bezowy się usmarkał, zostałam z jednym blatem i jak z niego zrobić tort? Było zapotrzebowanie na białka, pozostało więc upiec placek drożdżowy. Mam świetny przepis, robię go w ciemno, mistrzyni rodziny, nie chwaląc się. W przepisie są cztery jajka z tego do ciasta idą cztery żółtka. Od placka pozostają cztery białka, akurat na jeden blat bezy:)
Przepis na placek drożdżowy ze śliwkami/ rabarbarem
poza sezonem wykorzystuję śliwki ze słoika
Składniki na ciasto
* 500 g mąki pszennej/tortowa/
* 6 łyżek cukru
* 4 żółtka
* 100 g masła/rozpuszczonego i ostudzonego/
* 50 g świeżych drożdży
* 250 ml ciepłego mleka
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* szczypta soli
Składniki na kruszonkę - ja robię kruszonkę razy dwa, moje wnuczki są łasuchami, uwielbiają górę placka ;)
* 80 g mąki pszennej
* 40 g masła
* 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Zaczynamy od rozczynu z drożdży
* do miseczki wkruszamy drożdże
- dodajemy 2 łyżki mąki
- 2 łyżki letniego mleka / nie gorące
- łyżkę cukru
* mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
* jeżeli pieczemy placek z rabarbarem to obieramy go, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy, a później na sitku odsączamy sok
* Do miski robota wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wyrośnięty rozczyn, żółtka, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto, kiedy ciasto zaczyna się łączyć / około 15 minut/ dodajemy powoli / po łyżce / masło i wyrabiamy dalej / 15minut/
Wyrobione ciasto wykładam na blaszkę, nakładam owoc, który najpierw przekładam na sitko odsączając sok, tak przygotowane ciasto zostawiam do wyrośnięcia około 15 minut / blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego na 30 stopni, opcja góra - dół.
Po wyrośnięciu/ minimalnie - na ciasto nakładam kruszonkę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut
Smacznego , a do bezy wrócę później
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz