12 grudnia 2023

         

               Pierniki 


 Na początku był chaos, a później to już z górki, tylko plecy bolały okrutnie ;)




Jak co roku, piekę pierniki

z przepisu Pierniczki jak alpejskie... - Moje Wypieki

Zmieniłam trochę proporcje przypraw plus dodaję słoiczek dżemu morelowego.

Pierniczki  są puszyste jak obłoczki ;)  a smak pierników podbija królewski lukier.

W tym roku miałam pomocnicę, Marcelinka wspaniale się spisała. Uczeń przerósł mistrza. Wykrawając pierniczki foremkami uczyła mnie jak to się robi " bo jej mama, ją tak uczyła " czyli nauka mojej córki nie poszła w las. 




                                      Pozdrawiam 

Przepis na Pierniczki alpejskie 

Składniki 

*  1kg mąki 

*  8 żółtek

*  3 białka 

*  1  1/4  szklanki cukru

*  3 łyżki kakao

*  200 ml gęstej kwaśnej śmietany

*  3 łyżeczki sody 

*  3 opakowania przyprawy do piernika 

*  łyżeczka cynamonu 

*  250 masła 

*  500 g miodu

*  250 g dżemu morelowego / powideł

Dzień przed pieczeniem 

1.  Kakao wymieszać z mąką w dużej misce

2.  Miód zagotować z przyprawami , dodać masło , poczekać aż się       rozpuści i wystygnie

3.  W śmietanie rozpuścić sodę, śmietana powinna mieć temperaturę       pokojową, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość

4.  Białka ubić na pianę powoli dodając cukier, do ubitej piany               dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając

5.  Do miski z mąką wlewamy ubite jajka, delikatnie mieszamy,            wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodać śmietanę z         sodą.

6.  Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny 

W dniu pieczenia

  Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3mm / nie cienko,               smaczniejsze są te grubsze pierniczki/ 

  Wykrawać pierniczki 

Piec w temperaturze 180C przez 12 minut 

Pierniczki polukrować 

Lukier królewski 

  • *  30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • *  150 g cukru pudru
  • *  6 kropli soku z cytryny
  • *  barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1.   Cukier puder przesiać.
  2.  Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  3. Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
  4. Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tytki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz