Pierniki
Na początku był chaos, a później to już z górki, tylko plecy bolały okrutnie ;)
Jak co roku, piekę pierniki
z przepisu Pierniczki jak alpejskie... - Moje Wypieki
Zmieniłam trochę proporcje przypraw plus dodaję słoiczek dżemu morelowego.
Pierniczki są puszyste jak obłoczki ;) a smak pierników podbija królewski lukier.
W tym roku miałam pomocnicę, Marcelinka wspaniale się spisała. Uczeń przerósł mistrza. Wykrawając pierniczki foremkami uczyła mnie jak to się robi " bo jej mama, ją tak uczyła " czyli nauka mojej córki nie poszła w las.
Pozdrawiam
Przepis na Pierniczki alpejskie
Składniki
* 1kg mąki
* 8 żółtek
* 3 białka
* 1 1/4 szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
* 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
* 3 łyżeczki sody
* 3 opakowania przyprawy do piernika
* łyżeczka cynamonu
* 250 masła
* 500 g miodu
* 250 g dżemu morelowego / powideł
Dzień przed pieczeniem
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce
2. Miód zagotować z przyprawami , dodać masło , poczekać aż się rozpuści i wystygnie
3. W śmietanie rozpuścić sodę, śmietana powinna mieć temperaturę pokojową, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość
4. Białka ubić na pianę powoli dodając cukier, do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając
5. Do miski z mąką wlewamy ubite jajka, delikatnie mieszamy, wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
6. Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny
W dniu pieczenia
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3mm / nie cienko, smaczniejsze są te grubsze pierniczki/
Wykrawać pierniczki
Piec w temperaturze 180C przez 12 minut
Pierniczki polukrować
Lukier królewski
- * 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- * 150 g cukru pudru
- * 6 kropli soku z cytryny
- * barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cukier puder przesiać.
- Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
- Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
- Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tytki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz